Minsko brolija :)

Kas per vėlines važiuoja lankyti kapų ir laikosi rimties, o kas renkasi alternatyvas? KELIAIvis renkasi kelią:) Šįkart keliai išsiskyrė į dvi kryptis, vieni iškeliavo apžiūrėti Lenkijos pajūrio, o mes - kaimyninės Baltarusijos sostinės Minsko. Iniciatyvinė grupė trys mergaitės ir berniukas. Pradinis planas - autobusas iš Vilniaus į Minską, viso labo apie 20 litų. Na pamėginkim, bet kad jau autostopo klubas, tai gal bent iki Vilniaus nutranzuojam? Apžergus šalikelę suprantam, kad kogero, ratai jau po autobuso, nebespėsim :) bet juk tame ir atrakcija. Ir ką jūs manot? Pirmuosius susiurbia magistrantę ir Nerijų. Mes su Neringa mėgaujamės autostrados malonumais :) Per kelias minutes ponas rudenėlis mus pavaišina trumpa ledukų kruša, o tiesiai po to ir varikliu. Nuslysta nauja mašinaitė su žaviu bernaičiu:) pasirodo vyrukas ne iš kelmo spirtas, kur paklausi, ten pabuvęs, ir Kinija, ir JAV ir visos Europos šalys, ir Afrikos nemažai matęs, žodžiu nepastumsi :) Pokalbis klojasi, kaip ir kilometrai, deja važiuojam tik iki Kaišiadorių, bet ne bėda. Tik išlipus šalikelės dulkes pakelia naujutėlaitis chrystleris, už vairo caras. Na ką, judam toliau. Dėdė ramus atrodo,ne itin noriai kalba, nu nieko. Nusprendžiam pasiteiraut, kur jis mus Vilniuj išmes, o jis: "Nu aš tai šiaip į Minską važiuoju", ogo, kelio dovana kokia dosni, tokia dosni, kad net numušė :) sakom: "nu mes irgi į Minską", dėdė susimutina: "ne, nu aš nejuokauju, aš tikrai į Minską važiuoju, nesityčiokit". Tik parodžius vizas dėdė patiki, kad sakom tiesą :) dar pasiteirauja, kaip mes ketinam ten patekt, kai atsakom, kad tranzu, visai nutyla. Hmzz, sėdim, laukiam kas bus, gal išmes pakeliui :) ir žinot ką, ogi privažiuojam sieną, dėdė sustoja kolonėlėj, pasiūlo susidėt daiktus į bagažinę, kad pasieniečiam labiau patiktų, ir rengtis, atsiskaitysim :) čia pas jį toks subtilus humoras, mes nusišypsom, sumetam kupriakus į galą ir judam toliau. Pasieny susiskambinam su kitais keliaiviais, o pasirodo jie per porą mašinų už musų, geras :) vos pravaživus sieną, mūsų dėdė kardinaliai pasikeičia, tiesiog atriša liežuvį. Pasakoja istorijas kaip iš gausybės rago. Tiesa, viena tai cool, apie tai, kaip baltarusų studentai prasimano "mainų programų". Nuvarai į mitingą, duodi kam nors į nosį, pasėdi porą dienų kameraitėj ir neši kojas iš šalies, tada gauni pabėgėlio statusą kurnors Europoj, stipkę, ir studini sau, ką ne faina? gal ir mes taip pamėginam? O Lukashenka, tai žinokit griežtas, visoj Baltarusijoj nei vienos šiukšlės nerasit, nemeluoju, rimtai, nuvarykit, pamatysit :)



Taigi, pasiekiam Minską. Išlipam prie metro. Reik tuliko, skubiai :) aplink nėra, elgiamės vyriškai ir pažymim teritoriją kažkokiam kieme :) dabar jau vėl galima mąstyt. Reik skambint mūsų būsimam geradariui, mano draugo Osamos (tikrai toks vardas, nejuokauju) draugui, kuris mum suteiks būstą ateinančioms dienoms. Susiskambinam ir sutariam susitikt centre. Einam į metro. Dar vienas motyvas, iš namų pasiėmiau krūvą baltarusiškų pinigų, 160 gabalų net, tik nemaniau, kad jie veikiantys, bet, kas žino, gal koks nacionalinis bankas išmainys, o jei ne, tai lošim pokerį. Betgi pokštas, nueinam į metro, sako, ok, veikia pinigėliai. GERAS:) Bilietėlis trys šimtai rublių, apie trim centų mūsiškų. Judam.

Pasiekiam centriuką, o čia, šviesos švieselės. Vidury centrinės aikštės didžiulis telikas ir Lukashenka sako kalbą iš tribūnos, yra stebinčiu. Įdomu. Pasijuntam, kad atvykom į autoritarinę šalį. Surengiam dar vieną šou su pinigais makdake. Vistik paaiškėja, kad ne visi pinigai veiksmingi, tai traukiu po vieną kupiūrą, o mergaitė: "eta naše dengi, net ena ne naše dengi" Žodžiu smaginamės ir dar aplinkinius palinksminam :)Prie happy mealo dovanų gaunam po augintinį, kurį tuoj ir pakrikštijam, nuo šiol tai drakoniukas Minskas.

Sulaukiam bendrakeliaivių ir jamam taksą į mūsų laukiantį butą. 5lt. Neblogai, matyt su taxi dar pasivėžinsim. Pasiekiam butą. Apartamentai, trys kambariai, patalynė, tvarka ir t.t. Būna ir blogiau:) Bujosim matosi :)

Išsikapanojam į miestą, bet prie lauko durų pakimbam, čia yra užraktas, o kodo tai nežinom, ką daryt?? užmatom moterėlę artėjančią, laukiam. Klausiam tetos kodo, sako nežino,bet po derybų išduoda:) einam saugūs. Užsukam į pirmą pasitaikiusį kiemą, o čia, spėkit :P ogi, kur buvus, kur nebuvus lova, prigulam, išmėginam. Apžiūrim naktinį Minską, įspūdinga, tiesą sakant, man primena Budapeštą. Patinka. Ieškom, kur užeit pasėdėt, čia draugiškas latvis, rūkantis prie kavinės pasisiūlo mus palydėti iki kiečiausios Minsko vietelės, nu ok, why not? Ateinam, nėra vietų, dar pasivaikštinėjam. Nusprendžiam pasitoosint "namie". Susirandam naktinaitę parduotuvaitę. O kas gi čia? Ogi baltarusai, kai ir rusai, po 11 val neprekiauja stipriaisiais gėrimais. Įtikinu chebrą manim pasitikėt ir jamu vyną ir kolą. Pasiteisina, kokteiliai patinka :) toosas vyksa namie, pažiūrim baltarusiško popso kanalą, įdomu.

Šeštadienį butą aplanko santechnikas, dirba vyras išsijuosęs, užlaiko biški mus, nu bet nieko:) Sninga, jėga, pirmasis sniegas :) Užeinam papietaut į tradicinį restoraną, tuoj veja į rūbinę, nenusirengus neaptarnauja, ir visam Minske taip, wow. Nu paskanaujam barščių, dar kokių tai gėrybių.

Tiesa, dar baltarusiškų vestuvių įpatumus apžiūrėjom, paskutinė mada: limuzinai, puošti juodais balionais. Valdo, ką? Čia įdomus simbolis toks manau :) kaip pažiūrėsi :)

Vakare patraukiam į nacionalinių baltarusiškų - latviškų šokių festivalį, pasiekiam kultūrnamį, įdomu. Bet įėjimas gviešia pinigų, apsižiūrim, nusprendžiam, kad neverta ir tramo stotelėj surengiam lietuviškų šokių šou:) patinka.

Vakare Minske gali užeit į du taškus. Kuriame buvom vakar vėl perpildytas, tik šįkart dar sužinom, kad čia staliuką reik užsisakyt prieš porą dienų. Einam į antrąjį, klubas nepajamsi, rimtas su halogeninėm iškabom:) užeinam, vėl spiria į rūbinę, ir tik tada paaiškėja, kad pas juos šįvakar banketas, todėl tik pasėdėt ramiai galim. Hmzz, nenorim taip.

Nusprendžiam daryt kokteilių toosą namie. Dar nėra 11, minam į shopą. Jeee, turiningos lentynos, griebiam visokių gėrybių: kavos deegtinės, degtinės, bet ne kavos, likerio kažkokio, sulčių spanguolių, pieno ir dar visokių keistenybių. Toosas namie oj kaip vyksta.

Ryte visi draugiškai pasižiūrim Obuolių maišą ir laukiam atvykstant mūsų geradario. Atiduodam raktus ir keliaujam link stoties. Surandam traukinių stotį, o mum reik autobusų, nes pasirinkom tokį kelią atgalios. Autobusų stotis Minske - mistika, niekas nežino kur ji slepias, net traukinių stoties informacija. Galiausias iškvočiam dėdę milicininką ir šis prasitaria. Metro pagalba nusigaunam ten. O štai, autikas į Vilnių ketvirtą, bet va iš kitos stoties yra trečia, pirkit pas mus bilietus ir keliaukit ten. Na jau ne, nusipirksim vietoj. Jamam viešąjį iki kitos stoties. Įlipę, pasiteiraujam pas dvi tetules, kada mum lipt, tos net klausimo neišgirdę ima rėkt, kad nieko nežino, nu ok, ačiū už dėmesį. Šalia stovinti mergaitė pasisiūlo pagelbėti. O tetulės ne šiaip sau smagios, oj ne. Staiga viena pašoka, trenkia kitą žemyn ir pabėga iš autiko :) kita rėkia: BABA PAŠLA:)) nu ką aš galiu bepridurt :) ogi nieko:)

atvykstam, paaiškėja, kad autiko trečia valandą čia nebūna, bet va ketvirtą būna. Nu oki, nusiperkam bilietus ir laukiam. Pavalgom vietinėj kavinukėj už porą litų. Cizos po 40ct, kainos valdo. Atvažiavus autikui paaiškėja, kad jis ir į Kauną vežą, tai negi ginčysimės, važiuojam.

Prie sienos pasieniečiai smagūs. Baltarusiai vaikšto su kailinėm kepurėm, padabintom komunistinėm žvaigždėm, kodėl gi ne:) bet geriausias pokštas pas lietuvius. Visus išlaipina, prisirašyt reik. Stojam į eilę, bet kas gi tai? iš tolo spindi kavos aparatas, prisigrūdam ir jau, kad perkam, kad perkam. Kažkaip susigundo ir aplinkiniai, staiga visa eilė nuo pasieniečių pereina pas kavos aparatą, o ką mes? o mes be eilės pas dėdes tikrintojus. Muitininkas Indrės klausia: "Ką vežat?", ta pasisuka į mus ir sako, išverskit, "Nu ką veži klausia". Čia natūraliai nebesusilaiko ir muitininkas, visi kvatojamės saldžiai sau. Sakau, kad ne egoistai mes, visus palinksminam :)

Taip, pirkę bilietus į Vilnių, pasiekiam Kauną.

Išvada: ne kiekvienas Minskas, kas Minsku žiba.

By Kriste :)

KELIAIvių stopas Kauno NVO rinkimuose

Atvykus į pirtį jau iš tolo šviečia nuo alaus (ir kitų tauriųjų gėrimų) žvilgantys veidai, žybsi kovos ištroškusios akys. KELIAIviai valo muškietas ir krapšto paraką. Deja, pašonėj nekriokia joks sutranzuotinas tankas, kuriuo būtų galima pervažiuoti varžovus. Man bebandant išdžiovinti nuo alaus sudrėkusį bokalą, renginio vadas skelbia pradžią, kuri kažkaip paskęsta bokalo džiovinimo procese.

Atmintis mena konservatorių visai nekonservatoriškai žargstomą blondinę. Šis koziris pasirodo neveiksmingas, nes bešėlstantis stoparikų būrys inicijuoja originalias, bet pradžioje daug vilties neteikiančias vilkimo varžybas. Vilkikų trūkumas salėje ir padidėjusios grikių kainos akivaizdžiai įtakoja rekordiškai lėtą rezultatą, kuris gerbtinos komisijos visai nedomina ir KELIAIvių originalumas vėl triumfuoja. Renginio vadui beskelbiant išlikusiųjų sąrašą, visų širdys krenta kulnuosna, tačiau išgirdusios džiaugsmingą verdiktą vėl drąsiai ropščiasi aukštyn - mes finale. Skelbiama pertrauka ir artinasi paskutinioji... rungtis.

Beieškant nykštukų irštvos (aka WC), sušmėžuoja pažįstami siluetai, karštai aptarinėjantys paskutinę priešininkams rengiamą egzekuciją. Idėjų štormingas atneša grėsmingų, WC aromatais atsiduodančių vėjų į varžovų stovyklą, kuriais jau atidunda Bjauriojo ančiuko šmėkla. Vadui paskelbus paskutiniojo raundo pradžią, Tučkus pradeda porinti apie tragedijos herojės Gulbės pomėgius, beje, labai primenančius pačių KELIAIvių - kas be ko - kelionę, lytinį santykį ir, be abejonės, - rūkymą. Audringas Gulbės santykis su atsitiktinai tarp kojų pasimaišiusiu Kurmiu duoda savo - apsvilęs Ančiokas sukelia audrą ne tik saulės atmosferoje, bet ir sausakimšoje salėje. Publika klykia ir netveria savo avikailiuose, pypina limuzinai, kuriais KELIAIviai, ilgai negaišdami, pačiupę prizus ir garbingus titulus, išdumia pasitrankyti po naktinį Kauną ir ragauti pergalės šampano.

Pasirodo ir pirty galima sėkmingai tranzuoti...

M.R.